Skip to main content
Kodak Sonora X

Kodak Sonora X

Ofset termalna ploča na koju je čekala grafička industrija

 

Kodak je lansirao novu generaciju negativ termalnih Sonora X (naslednica Sonora XP) ploča koje se ne razvijaju puštanjem kroz hemiju razvijačica kao što je to slučaj sa drugim tipovima termalnih ploča, već se ploče nakon osvetljavanja na termalnim CTP uređajima direktno peosleđuju štamparskom sektoru.

 

Kodak Sonora X -Princip osvetljavanja i "razvijanja" direktno na štamparskoj mašini  

 

Za Kodak Sonora X s pravom može da se kaže da ima značajne prednosti na poljima tiražnosti, brzom osvetljavanju, robusnosti , pa i ponovljivosti kod reprinta. Uz poboljšan kvalitet učinjena je usluga produktivnosti, vremenu pripreme, koštanju i ekologiji , jer je preskočen jedan veliki korak (razvijanje) u procesu pripreme ploče za štampu.

Nova termalna Kodak Sonora X ploča ima široku primenu, a u odnosu na prethodnicu – Kodak Sonora XP značajno je poboljšana u polju kontrastnosti između štampajućih i neštampajućih elemenata, otpornosti u štampi, kao i tiražnosti:

 

  •   400.000 otisaka na heatset/novinskim ikomercijalnim coldset rotacionim štamparskim mašinama,
  •   200.000 otisaka na tabačnim štamparskim mašinama,
  •   100.000 otisaka na tabačnim štamparskim mašinama za štampu ambalaže,
  •   75.000 otisaka za štampu sa UV bojama.
Tiražnost može da varira u zavisnosti od uslova osvetljavanja, stanja CTP sistema, rezolucije detalja, štamparskih hemijskih sredstava, papira i boje koje se koriste u štampi.

 

Sonora X
Sonora X ekološki zahvalne ploče

 

Osvetljavanje sa energijom lasera od samo 120 mJ/cm2 , 1% do 99% na 200 linija po inču (lpi) uz mogućnost osvetljavanja do 450 lpi u zavisnosti od tehnološke generacije i mogućnosti osvetljavanja termalnog CTP  Sonora X ofset ploče omogućavaju brz rad i garantuju odličan štamparski kvalitet.

Grafikum je dugogodišnji ekskluzivni distributer Kodak opreme i repromaterijala za domaće tržište, nova generacija „processless“ Sonora X ploča su dostupne po upitu.

 

 

Za Grafikum Tim
Dipl.graf.inž. Milan Vidović
Tehnička podrška